Waarom moet mijn kind in actie komen?

Mijn kind wordt gepest, dus de pesters moeten aangepakt worden. Mijn kind doet niets verkeerd! Dus waarom raden jullie als school een weerbaarheidstraining aan voor mijn kind?

Is een veel gehoorde vraag op school!

En uiteraard zal er op school zeker aandacht besteed worden aan de “pesters”. Er zullen vast gesprekken zijn met de desbetreffende kinderen en waarschijnlijk ook met hun ouders. Uiteraard zullen er afspraken gemaakt worden om het pesten te voorkomen. En ook de leerkracht zal er met verhoogde aandacht attent op zijn.

Maar… eerlijk is eerlijk..

Een leerkracht ziet en hoort echt niet alles. Kinderen zijn zo ontzettend innovatief en creatief! (Wat overigens ook erg mooie eigenschappen zijn!)

Zowel volwassenen als kinderen stralen iets uit. Er zijn er die uitstralen.. Hé met mij valt niet te spotten! Er zijn er die uitstralen, je kletst maar… Mij doet het niets. Maar er zijn ook kinderen en volwassenen die onzekerheid uitstralen. Die misschien wel net iets te snel in een soort van slachtoffer rol stappen. Omdat ze zich net niet zeker genoeg voelen om er op een andere manier mee om te gaan.

Die uitstraling is bij volwassenen minstens zo aanwezig als bij kinderen… Je weet vast nog wel van je middelbare schooltijd dat de klas nou net altijd rottigheid uithaalde bij die ene leraar 😉

En zo kan ik uiteraard nog wel een heel lijstje voorbeelden opnoemen, maar die kan je vast ook zelf bedenken! Het “toverwoord” hierbij is uitstraling!

Uitstraling heb je van nature!

Er zijn kinderen die van nature al heel stevig staan. Maar heb je dat niet? Dan kun je het leren! Niet dat je nu direct heel iemand anders wordt. Maar door te oefenen en je bewust te zijn van jezelf, van je eigen kracht, kan iedereen leren stevig te staan.

Bijvoorbeeld al door bewust te zijn van wat je voelt als er iets gebeurd. In de psychologie wordt bijvoorbeeld ook wel gesproken over de 5 G’s. De G’s staan voor;

  • Gebeurtenis; Dit is een feitelijk iets.. iets is gebeurd
  • Gedachten; jouw gedachten komen voort uit wie jij bent, uit wat je mee hebt gemaakt, wat je hebt geleerd.
  • Gevoelens; Doordat je bepaalde gedachten hebt bij een gebeurtenis, komen er ook bepaalde gevoelens. Je kan bijvoorbeeld bang worden, of juist blij.
  • Gedrag; Door wat je denkt en hoe je je voelt reageer je op een bepaalde manier. Hierdoor reageer jij bijvoorbeeld anders op dezelfde gebeurtenis dan ik. Niet beter of slechter, maar wel anders.
  • Gevolg; Door jouw gedrag, zullen anderen ook op een bepaalde manier reageren.

Stevig staan dus en reageren vanuit een zeker gevoel. Waardoor een ander je net met wat meer respect zal behandelen. Waardoor je zelf net wat beter je grenzen aan kan geven en kan bewaken.

Dat is wat je een ieder toch gunt?

En uiteraard heb je als ouder gelijk als je zegt dat respect voor elkaar er moet zijn op school. Dat dit bewaakt moet worden door de leerkrachten. Maar kijk ook eens heel eerlijk naar de maatschappij. Kijk eens heel eerlijk naar jezelf. Reageer je zelf altijd met evenveel respect naar iedereen? Of dwingt de ene persoon al dan niet bewust toch meer respect bij je af dan een ander?

Het zekerder voelen. Het mondiger zijn. Steviger staan. En vol vertrouwen een nieuwe situatie aangaan is wat ik elk kind (en volwassenen trouwens ook ) zo gun! Dat is ook de voornaamste reden geweest om “bikkeltrainer” te worden. Het aanbod in deze regio vind ik nl. redelijk gering.

In de methode van Bikkeltrainingen leren de kinderen dmv op leeftijd afgestemde trainingen zich zekerder te voelen. Je leert gedachten herkennen, je leert relativeren, je leert voor jezelf opkomen en dit zijn maar een paar voorbeelden.

Dus als wie dan ook je vraagt of een weerbaarheidstraining wellicht iets is voor jouw kind…
Dan wordt er niet bedoeld dat je kind het verkeerd doet, dat je kind “het allemaal anders moet gaan doen”

Dan gunt diegene het jouw kind ook zo om zich lekker te voelen met zichzelf!

Bikkeltrainingen is een social enterprise! Wij willen aantoonbaar iets betekenen voor anderen, onafhankelijk van het beschikbare budget. Eerlijke kansen voor iedereen. Elke Bikkeltrainer streeft eenzelfde sociaal-maatschappelijke betrokkenheid na door minimaal één plaats per training te reserveren voor een deelnemer met onvoldoende financiële middelen. Deze plaats wordt tegen minimaal 75% korting aangeboden aan een deelnemer waarvan het gezinsinkomen rond het bijstandsniveau ligt.

De Training is dus voor iedereen toegankelijk!

Vertel me meer!